W najbliższy piątek
rozpocznie się „Poznań Food Days”. Przez kilka dni nasze miasto będzie
najsmaczniejszym miastem w Polsce.
rozpocznie się „Poznań Food Days”. Przez kilka dni nasze miasto będzie
najsmaczniejszym miastem w Polsce.
Od piątku 11 sierpnia do wtorku 15 sierpnia poznańskie
restauracje zaoferują nam specjalnie przygotowane menu oraz regionalne
przekąski w konwencji tapas. Na Starym Rynku trwać będzie coroczny Festiwal
Dobrego Smaku. Natomiast Kino Pałacowe zaprosi nas na apetyczne seanse w ramach
cyklu „Films for Food”, po których będzie można wziąć udział w kolacjach
tematycznych, a mistrzowie kuchni poprowadzą dla Was warsztaty kulinarne.
restauracje zaoferują nam specjalnie przygotowane menu oraz regionalne
przekąski w konwencji tapas. Na Starym Rynku trwać będzie coroczny Festiwal
Dobrego Smaku. Natomiast Kino Pałacowe zaprosi nas na apetyczne seanse w ramach
cyklu „Films for Food”, po których będzie można wziąć udział w kolacjach
tematycznych, a mistrzowie kuchni poprowadzą dla Was warsztaty kulinarne.
Program
1. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 11-15 sierpnia, Stary
Rynek
Rynek
Jarmark Smaku, warsztaty kulinarne prowadzone przez
prawdziwych mistrzów, spotkania z gwiazdami kuchni, laboratoria smaku,
degustacje, tematyczne kolacje, projekcje filmowe i liczne koncerty.
prawdziwych mistrzów, spotkania z gwiazdami kuchni, laboratoria smaku,
degustacje, tematyczne kolacje, projekcje filmowe i liczne koncerty.
2. Films for Food, Kino Pałacowe, Centrum Kultury Zamek,
11-13 sierpnia 2017 (piątek – niedziela)
11-13 sierpnia 2017 (piątek – niedziela)
„Films for Food” Poznań to przegląd filmów dokumentalnych o
tematyce kulinarnej, któremu towarzyszyć będą poczęstunki dla widzów i
inspirowane filmami kolacje.
tematyce kulinarnej, któremu towarzyszyć będą poczęstunki dla widzów i
inspirowane filmami kolacje.
Repertuar:
„Mrówki na krewetce”
„Czerwona obsesja”
„W obronie jedzenia”
„Łowcy owoców”
“Cooking up a
tribute”
tribute”
„Małże i
miłość”
miłość”
3. W tytce i na patyku
„W tytce i na patyku” to akcja będąca jednym z elementów
naszego sierpniowego długiego weekendu kulinarnego. Lokale biorące udział w
akcji oferują swoim gościom dania w konwencji „street food” serwowane na
tackach, patykach czy w papierze. To dania łatwe do zjedzenia na miejscu i
zabrania ze sobą. Proste, smaczne, niedrogie, a często inspirowane tradycjami
kulinarnymi naszego regionu. Czym zaskoczą nas bary, restauracje i kawiarnie z
Poznania i okolic? Tego dowiemy się już wkrótce.
naszego sierpniowego długiego weekendu kulinarnego. Lokale biorące udział w
akcji oferują swoim gościom dania w konwencji „street food” serwowane na
tackach, patykach czy w papierze. To dania łatwe do zjedzenia na miejscu i
zabrania ze sobą. Proste, smaczne, niedrogie, a często inspirowane tradycjami
kulinarnymi naszego regionu. Czym zaskoczą nas bary, restauracje i kawiarnie z
Poznania i okolic? Tego dowiemy się już wkrótce.
4. Kulinarne duety
„Kulinarne duety” to propozycja dla miłośników jakościowej,
autorskiej kuchni. Akcja ma na celu prezentację charakteru restauracji i ich
specjalności. Uczestnikom przedstawieni zostaną szefowie kuchni i kucharzy,
którzy tworzą te niezwykłe dania. Festiwalowe menu przygotują duety, których
autorskie kreacje dostępne będą w partnerskich restauracjach przez wszystkie
pięć dni akcji. Będzie to autorskie menu degustacyjne złożone z minimum trzech
dań.
autorskiej kuchni. Akcja ma na celu prezentację charakteru restauracji i ich
specjalności. Uczestnikom przedstawieni zostaną szefowie kuchni i kucharzy,
którzy tworzą te niezwykłe dania. Festiwalowe menu przygotują duety, których
autorskie kreacje dostępne będą w partnerskich restauracjach przez wszystkie
pięć dni akcji. Będzie to autorskie menu degustacyjne złożone z minimum trzech
dań.
5. Piwne menu
Poznański browar znany jest z niepowtarzalnego smaku Lecha Pilsa,
piwa, które zna każdy Poznaniak. Podczas kulinarnego święta zaproponowane
będzie specjalne Piwne Menu, z którego każdy wybierze coś dla siebie: piwosze
wycieczki po browarze z degustacją lokalnego Lecha Pilsa, degustatorzy złotego
trunku warsztaty piwnego smaku, a poszukiwacze kulinarnych ciekawostek
warsztaty foodpairingu. To także wspaniała okazja na spotkanie z ludźmi, którzy
znają sztukę piwowarską, są znawcami piwa i po prostu lubią o nim opowiadać.
piwa, które zna każdy Poznaniak. Podczas kulinarnego święta zaproponowane
będzie specjalne Piwne Menu, z którego każdy wybierze coś dla siebie: piwosze
wycieczki po browarze z degustacją lokalnego Lecha Pilsa, degustatorzy złotego
trunku warsztaty piwnego smaku, a poszukiwacze kulinarnych ciekawostek
warsztaty foodpairingu. To także wspaniała okazja na spotkanie z ludźmi, którzy
znają sztukę piwowarską, są znawcami piwa i po prostu lubią o nim opowiadać.
6. Festiwalowy Zielony Targ, 12. sierpnia 2017, Plac
Bernardyński, godz. 8 – 12
Bernardyński, godz. 8 – 12
Zielony Targ to odbywające się przez cały rok, cotygodniowe
targowisko producentów ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych. W każdą
sobotę, od ok 7:00 do 13:00, na poznańskim Placu Bernardyńskim swoje wyroby
sprzedają wyselekcjonowani producenci i hodowcy. W ich ofercie znaleźć można
m.in. certyfikowane ekologiczne pieczywo i wypieki, wędliny, mięso, nabiał
(krowi, kozi i owczy), jaja, ryby, warzywa, owoce, soki zimnotłoczone, herbaty
i napary, mąki, kasze i wiele, wiele innych.
targowisko producentów ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych. W każdą
sobotę, od ok 7:00 do 13:00, na poznańskim Placu Bernardyńskim swoje wyroby
sprzedają wyselekcjonowani producenci i hodowcy. W ich ofercie znaleźć można
m.in. certyfikowane ekologiczne pieczywo i wypieki, wędliny, mięso, nabiał
(krowi, kozi i owczy), jaja, ryby, warzywa, owoce, soki zimnotłoczone, herbaty
i napary, mąki, kasze i wiele, wiele innych.
12 sierpnia odbędą się bezpłatne degustacje potraw na bazie ekologicznych,
tradycyjnych i lokalnych produktów. I tym razem, podobnie jak w czasie
poprzednich edycji, gotować będą szefowie kuchni znanych poznańskich restauracji
– z panią Aleksandrą Kortowską, właścicielką i szefową kuchni „Oberży Pod
Dzwonkiem” na czele. Nie zabraknie konkursów dla dzieci (i nie tylko), muzyki
na żywo (m.in. koncert Witka Łukaszewskiego, jednego z najlepszych polskich
gitarzystów) oraz pogadanek o zdrowym jedzeniu.
tradycyjnych i lokalnych produktów. I tym razem, podobnie jak w czasie
poprzednich edycji, gotować będą szefowie kuchni znanych poznańskich restauracji
– z panią Aleksandrą Kortowską, właścicielką i szefową kuchni „Oberży Pod
Dzwonkiem” na czele. Nie zabraknie konkursów dla dzieci (i nie tylko), muzyki
na żywo (m.in. koncert Witka Łukaszewskiego, jednego z najlepszych polskich
gitarzystów) oraz pogadanek o zdrowym jedzeniu.
Więcej informacji na www.poznanfooddays.pl
Festiwal „Poznań Food Days” odbędzie się od 11 do 15 sierpnia
2017r.
2017r.
Michał Sobkowiak