A mówi spektakularnie – historyczny spektakl
pt. „
Historie kuchenne w
ramach Malta Festival w Poznaniu 2016 będzie można zobaczyć już w ten
poniedziałek w Zamku w Poznaniu.






















Historie kuchenne
To podróż przez smaki
historii, ale też przez zakamarki poznańskiego Zamku.
Spektakl jest opowieścią o losach tego budynku i jego zapomnianych
bohaterach 
z różnych epok, którzy z jakiegoś powodu zostali pominięci przez dyskurs
oficjalnej historii. Opowieścią przez walające się wszędzie
skrawki mięsa,
obierki od ziemniaków, serki homogenizowane i trufle. Gdzie kobiety w
fartuchach tańczą z nożami pośród bulgoczących garnków i brudnych naczyń.
To żony,
dzieci, służący i zwierzęta. Choć nie mówi się o nich w czasie obchodów i nie
pisze w podręcznikach, miały one jednak wpływ na los świata, a ich duchy są tu wciąż
obecne.

I tak zarejestrowane i
przywołane zostały ich wspomnienia. Szczególnie te związane ze zmysłem smaku –
historie mają w końcu być kuchenne, a kuchnia ze smakiem i gotowaniem kojarzy
się najbardziej. Przywołany z zakamarków pamięci zostały więc: smak PRL-owskich
zakąsek zakrapianych wódką, zapach wojennej kawy żołędziowej i miękkość
świeżego chleba, ale także duszny kurz pochodzący z uczty cesarza Wilhelma
II. 
informacje:
Scenariusz: Marta
Jagniewska;
Reżyseria: Agata Elsner;
Koncepcja: Agata Elsner & Marta Jagniewska;
Opieka reżyserska: Paul Bargetto;
Muzyka: Paulina Miu Zielińska;
Aktorzy: Michał Kaleta, Arkadiusz Kos I Iwona Kotzur;
Przewodnik: Maciej Szymaniak;
Scenografia: Monika Gościniak;
Produkcja: Malwina Janik;
Kostiumy: Viktoria Friedrich.
 
Podsumowanie:
                27 czerwca 2016 o godz. 22.00 w holu-rotundzie w Centrum Kultury Zamek na ul. Św. Marcin 80/82 w Poznaniu (tel. 61
64 65 200
) zobaczyć będzie
można spektakl „Historie kuchenne”. Bilety:
15 zł.

Natalia Mikołajska