Smakowe święto poznańskie

W najbliższą sobotę w Poznaniu na MTP rozpoczną się otwarte dla
wszystkich specjalne targi.




















Już w jutro na
Międzynarodowych Targach Poznańskich rozpoczną się targi Smaki Regionów. To
wyjątkowa uczta dla wielbicieli produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami i
tych regionalnych, o których istnieniu często zwykli zjadacze chleba nie mają
pojęcia.
               Tegoroczna ekspozycja
zajmie aż dwa pawilony. Udział w niej weźmie ponad 200 wystawców z 16
województw. Jakimi przysmakami będą kusić? 

               Na stoisku Ministerstwa
Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje unikatowe wyroby zaprezentują producenci
produktów zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chronione Nazwy Pochodzenia
(ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) i Gwarantowane Tradycyjne
Specjalności (GTS). Będzie można posmakować m.in. miodu wrzosowego z Borów
Dolnośląskich (ChOG), wielkopolskiego sera smażonego (ChOG), rogali
świetomarcińskich (ChOG) i staropolskich miodów pitnych (GTS). Na stoisku
będzie można również obejrzeć pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów z
unijnymi znakami. Dzieci będą mogły natomiast wziąć udział w grach i zabawach
edukacyjnych dotyczących rolnictwa i produktów regionalnych i tradycyjnych.

               Niemałe atrakcje szykuje
też województwo mazowieckie. W programie pod hasłem „Mazowsze Pachnące Papryką”
zaprezentowane zostaną najlepsze odmiany papryki i jej producentów, miody z
pasieki Murawscy – producenta miodów pszczelich, naturalne 100% soki „Smaczek z Doliny
Radomki” – M i T Bankiewiczów, pieczywo piekarni „Wacyn” – na naturalnym
zakwasie, wędliny z gospodarstwa rolnego państwa Elżbiety i Wojciecha Pysiak i
oparte na naturalnych dodatkach firmy „Krokus”. Stowarzyszenie „Wrzosowisko”
poprowadzi również warsztaty kulinarne. Będzie można też degustować smalec i
masło z papryką, masła z papryką, a także sosy z papryki przygotowane
przez Catering „Camelot” pani Elzbiety Bień. W
niedzielę na stoisku będzie przygrywał zespół folklorystyczny z Wieniawy.

               Wielkopolska, oprócz
regionalnych rarytasów, zaserwuje zwiedzającym pyszności z
zagranicznych regionów partnerskich. Koreański region Chungcheongnam-do
przyjedzie do
Poznania z takimi produktami jak czerwony żeń-szeń, hangwa – ryż smażony w
tradycyjny sposób, suszony imbir z cukrem czy chusa – lokalny alkohol z jabłek.
Z kolei włoska Emilia – Romania będzie polecać wspaniałe wędliny, sery i oliwy.

               Warto również zawitać na
stoisko województwa pomorskiego. Kuchnia Pomorska to
kuchnia subregionów: Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Odzwierciedleniem
specyfiki i bogactwa kulinarnego tego regionu są aż 174
produkty na liście lista produktów tradycyjnych MRiRW. I jeszcze
rarytasy z województwa opolskiego: krupniok dolnośląski i wytwarzane tradycyjne
lody.

               Targi Smaki Regionów to
również wyróżnienia dla producentów wyrobów tradycyjnych i
regionalnych. Podczas inauguracji targów, 25 września, zostaną wręczone Medale
Targów Smaki Regionów. W tym roku do konkursu zgłoszono
rekordową liczbę produktów – aż 80! Tego samego dnia po raz
szesnasty poznamy również laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo –
Smaki Regionów”.
               Podczas tegorocznej edycji
będzie można zasmakować nie tylko w smakołykach z 16
województw, ale także spędzić czas z dziećmi w specjalnych strefach
edukacyjnych. 

               W minipiekarni, razem ze
Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP najmłodsi będą poznawać tajniki
zawodu piekarza. Dowiedzą się także z czego i jak wyrabia chleb. Punktem
programu, które najbardziej lubią dzieci, będzie wspólne przygotowanie i
wypiekanie ciasteczek i bułeczek, które potem będzie można zabrać do domu.

               Wiele atrakcji zaplanowano
również w strefie edukacyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia. W ramach programu
Polskie Smaki – Owoce i Warzywa dzieci poznają najsmaczniejsze polskie owoce i
warzywa, dowiedzą się dlaczego warto je jeść i nauczą się przygotowywać z nich
proste potrawy. Będą też owocowo-warzywne zgadywanki, puzzle i EKOLEKCJA na
temat jak rozpoznać produkty ekologiczne i dlaczego są takie smaczne.

               Oba programy co roku
cieszą się ogromną popularnością wśród poznaniaków i
uczestniczy w nich kilkaset dzieci, również zorganizowanych grup przedszkolnych
(poniedziałek – wtorek). To doskonała zabawa, a zarazem lekcja dobrego
odżywiania się, która może zaprocentować w przyszłości.
              Ponadto dzieci będą mogły
wziąć udział w kreatywnych warsztatach z Panem Pianką, a także w
zabawach i grach organizowanych w Strefie Dziecka.

               Targi Smaki
Regionów rozpoczną się w sobotę 24 września i potrwają do wtorku, 27 września,
jednak najwięcej atrakcji będzie na nich już w ten weekend. Wstęp na targi jest wolny. Harmonogram
weekendowych wydarzeń specjalnych:

Sobota, 24 września 2016

– Minipiekarnia dla dzieci – Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, godz.
9.00 – 17.00;


Warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci, godz. 9.00 – 17.00;

Wręczenie certyfikatów Sieci Dziedzictwa Kulinarnego producentom
w Wielkopolski, godz. 12.00, pawilon 1 – Scena Główna.

Niedziela, 25 września 2016

– Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Chludowianie”, godz. 11:30 – 12:00, pawilon 1
– Scena Główna;

– Oficjalne otwarcie Targów
Smaki Regionów i wręczenie nagród w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów,
godz. 12:00, pawilon 1 – Scena Główna;
– Występ Zespołu Pieśni i
Tańca „Chludowianie”, godz. 13.00 – 13.30, pawilon 1 – Scena Główna;
– Rozstrzygniecie
plebiscytu: Wielkopolskie Koło Gospodyń Wiejskich 2016 i Najaktywniejsza
Wielkopolska Grupa Działania, godz. 13.30 – 14.00, , pawilon 1 – Scena Główna;
– Wielki Finał Konkursu
„Nasze Kulinarne dziedzictwo” uroczystość wręczenia Pereł 2016, godz. 14.00,
pawilon 11 (Iglica);
– Minipiekarnia dla dzieci
– Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, godz.
9.00 – 17.00;

Warsztaty owocowo-warzywne dla dzieci, godz. 9.00 – 17.00.

Możliwość komentowania jest wyłączona.