CETI „Akordy słów”


Połączenie muzyki klasycznej
i rocka to żadna nowość, jednak koncert poznańskiej grupy CETI i orkiestry
symfonicznej „Akordy słów” to coś nadzwyczajnego – symfonia hardrockowa.

Już w najbliższy piątek, 23 października, CETI wystąpi w
Centrum Kongresowym przy ul. Przybyszewskiego. Będzie to piąta prezentacja tego
koncertu. Tym razem pretekstem są dwie wyjątkowe okazje: 25-lecie Listy
Przebojów Radia Merkury oraz zakończenie obchodów 25-lecia zespołu.
W koncercie, poza muzykami CETI, wezmą udział muzycy Orkiestry
Symfonicznej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Fryderyka Chopina w Poznaniu
pod dyrekcją Wiesława Bednarka, kwartet szkolny i Poznański Chór Kameralny „Fermata”
pod dyrekcją Mateusza Sibilskiego.
Koncert będzie składał się z dwóch części. W pierwszej
posłuchamy artystów w symfonii „Akordy Słów”, natomiast druga część będzie
stricte rockowym koncertem zespołu. Na scenie gościnnie pojawią się Małgorzata
Ostrowska, Roxanna Tutaj oraz Magdalena „Medeah” Stupkiewicz.
Symfonia rockowa CETI „Akordy Słów” to wyjątkowy koncert,
łączący ze sobą dwa muzyczne światy klasyki i rocka. Ma charakter muzycznego
spektaklu, a nie jedynie koncertu z towarzyszeniem orkiestry symfonicznej – w
przeciwieństwie do innych tego typu produkcji.
„Akordy słów” to dramatyczna opowieść o rozterkach
współczesnego człowieka, jego bólach, namiętnościach i pasjach. Idea koncertu
sięga roku 2008, gdy po raz pierwszy został on przygotowany i prezentowany we
współpracy z Symfonikami Kaliskimi pod dyrekcja Adama Klocka. Obecne wykonanie,
to już drugie wspólne przedsięwzięcie poznańskiej Szkoły Muzycznej z ul.
Głogowskiej i grupy CETI.
To produkcja zupełnie wyjątkowa i oryginalna, w pełni złożona
z utworów zespołu CETI, zamkniętych w partyturze symfonicznej i jest oddzielnym
w pełni autonomicznym dziełem formacji, które jako jedyni w Polsce, mają w
repertuarze przygotowane w takiej formie i skali. Program koncertu to głównie
utwory pochodzące z pierwszej w pełni zsymfonizowanej płyty CETI zatytułowanej „(…)perfecto
mundo(…)”.
Cudze chwalicie, swego
nie znacie
Za oficjalną datę powstania zespołu CETI uważa się 12
października 1989 roku. Grupa założona została przez byłego wokalistę zespołu
Turbo – Grzegorza Kupczyka – oraz Marię „Marihuanę” Wietrzykowską. Początkowo
była to dla Grzegorza odskocznia od muzyki wykonywanej z Turbo, a także
możliwość realizowania własnych wizji artystycznych wokalisty. Po opuszczeniu
macierzystej grupy Grzegorz całkowicie poświęcił się działalności w zespole
CETI. Nazwa zespołu pochodzi od programu poszukiwań cywilizacji pozaziemskich
NASA z 1971 roku (Communication With Extraterestrial Inteligence).
Pierwsza płyta zespołu nagrana w składzie: Grzegorz Kupczyk
(śpiew, gitara basowa), Marihuana (instrumenty klawiszowe), Andrzej Łysów
(gitara), Jacek Jabłoński (perkusja) i zatytułowana została „Czarna róża”.
Ukazała się w 1989 roku, a gościnnie wystąpił na niej Czesław Niemen.
W pierwszych latach istnienia zespół stworzył muzykę do
obrazu filmowego Andrzeja Szczygła „Red Inter Show”. W ciągu następnych lat
działalności zespół dokonał kolejnych nagrań studyjnych oraz… zmian
personalnych w swoim składzie.
W 2004 roku CETI zagrało trasę koncertową jako gość specjalny
zespołu Vader – podczas Blitzkrieg II, a w 2008 roku po raz pierwszy wystąpiło
wspólnie z Orkiestrą Symfoniczną Filharmonii Kaliskiej pod batutą Adama Klocka.
Premierowy występ miał miejsce w Kaliszu, a kolejne odbywały się w ramach trasy
promującej wydawnictwo „Akordy słów”.
1 marca 2011 roku we współpracy z Grzegorzem Kupczykiem oraz
pozostałymi członkami zespołu powstał fanklub „Lamiastrata” – Oficjalny Fanklub
Grzegorza Kupczyka i zespołu CETI.
Obecny skład zespołu
Grzegorz Kupczyk – śpiew
Bartek Sadura – gitara
Maria „Marihuana” Wietrzykowska – instrumenty klawiszowe
Tomasz Targosz – gitara basowa
Marcin „Mucek” Krystek – perkusja
Dyskografia
Albumy studyjne
Czarna róża (1989)
Lamiastrata (1992)
Rasizm (1994)
W imię prawa (1999)
Demony czasu
(2000)
Shadow of the
Angel (2003)
(…)perfecto
mundo(…) (2007)
Ghost of the
Universe – Behind Black Curtain (2011)
Brutus
Syndrome (2014)
Albumy
koncertowe
Extasy ’93
(1993)
Living Angel
(2004)
Akordy słów
(2009)
Wideografia
Living Shadow
of the Angel (DVD, 2004)
The Best from
Light Zone part 2(2005)
Akordy słów (2009)
Przy okazji redakcja „Kulturalnika Poznańskiego” życzy
kolegom z Radia Merkury Poznań wszystkiego najlepszego z okazji jubileuszu
Listy Przebojów. Dziękuję za wkład w kształtowanie mojego gustu muzycznego
Sławku, Marku, Kamilu i wszystkim tym, którzy z Wami współpracowali.
Michał Sobkowiak

Możliwość komentowania jest wyłączona.